De Ziua Ta, Iubite Profesor!

5 octombrie – o zi minunată petrecută în IPLT ,,Principesa N. Dadiani”. Cu animatori, mimi, diferite activități, copii minunați cu baloane în mână, dornici de a-și felicita scumpii profesori ai claselor primare. Chiar de la poarta școlii profesorii și-au dat seama că astăzi în instituție au fost întâmpinați într-un mod mai special, mai deosebit, mai altfel decât în alte zile. Traseul parcurs de la poartă până la intrare a fost împărțit în 4 stațiuni distractive, iar ghizi pe întreg traseul au fost Mickey Mouse, Minnie Mouse, Personaje din basme și povești, mimi cu megafoane care le urau învățătorilor ,,Bun venit în această zi specială , Ziua Profesorului!”

Așadar, profesorii luați la braț mergeau prin tunelul de copii, către prima stație , Stația mimei, profesorii noștri au fost aranjați, parfumați, pieptănați și pregătați pentru ziua de astazi. A doua stație era Stația-transport, unde vehicule bio, trotinete îi așteptau pe dascăli. Mulți profesori au avut curajul să urce pe minunatele trotinete, ceea ce eu, de exemplu, nu credeam. Cu pași mici, dar siguri cu aceștia se îndreptau spre a treia stație ,,Mesaj de bine”, aici ei trebuiau să scrie un mesaj de felicitare pentru ceilalți colegi ai lor, cu ocazia zilei profesionale. Drumul spre a patra stație ,, Foto-sesia” a fost unul anevoios, mergând printre copii, care mereu îi aplaudau. Ajunsese la un panou frumos colorat , Animăluțe dornice să creeze amintiri-foto împreună cu ei. Ați crezut că a noastră călătoria se termină aici? Nici pe departe, mai avem o ultimă stație ,,Stația tradiții”, acolo elevii au așteptat profesorii cu pâinică cu sare, sunete de trompetă, vioară și chitară, dăruindu-le și o mică recompensă pentru toată truda ce o depun zilnic, o ciocolată frumos ornată, de care profesorii s-au bucurat nespus.
           Prin această călătorie magică a trecut și directorul liceului IPLT ,,Principesa N. Dadiani”, dna Valentina Țîpu, cu multă dispoziție și voie bună. Noi, elevii care alături de învățătoarele claselor primare, Alina Florea, Nina Glodur,Olimpia Tanasevici, Natalia Pascari și profesorul de artă teatrală, Sergiu Triboi, am dorit din tot sufletul să creem o dispoziție de sărbătoare, o zi specială pentru toți învățătorii și profesorii din blocul 2 și sperăm că am reușit.
           Vă felicităm încă o dată dragii noștri dascăli spirituali și vă urăm un sincer LA MULȚI ANI!!! 
 Autor:Florea Nicoleta,clasa a 8- a ,,B”
(locțiitorul Dn-ului Octavian Graur)
Coordonator: Negrețculov Sabina, clasa a 12-a ,,A”
(locțiitorul D-nei Liliana Panfilov, director adjunct educație estetică)

Cum se sărbătorește Sfântul Valentin și ce semnifică această zi

Sărbătoarea Sfântul Valentin se sărbătorește în jurul lumii și excepție nu suntem nici noi cei de la Dadiani.

Originea acestei sărbători vine cu mai mult de 2000 de ani în urmă, secolul al III-lea, din Roma Antică, de pe timpul lui Claudius al II-a. Acesta a interzis căsătoriile religioase în rândul soldaților, care refuzau să lupte în războaie. Pe când preotul Valentin, era ferm convins că persoanele care se iubesc trebuie să se căsătorească în fața Domnului și oficializa căsătoriile în secret.

Pentru încălcarea ordinului emis de Claudius al II-lea a fost întemnițat și condamnat la moarte. Pe timp ce-și aștepta sentința cu credința îi venise în vizită fiica temnicerului, care îi aduse de mâncare și petreceau timpul discutând ore în șir. Una dintre legende menținează faptul că fata fusese oarbă, iar Valentin a tratat-o de orbie printr-o minune, ceea ce a dus la faptul ca acești doi să se îndrăgostească.

Cu o noapte înainte de sentință, ce a fost programată pe data de 14 februarie, Valentin a scris o scrisoare iubitei sale Augustina, care a semnat-o „Valentinul tău”.

De atunci se marchează această sărbătoare minunată în diferite colțuri ale lumii, ca simbol al jertfirii pentru credința și dragostea sa.

Azi, sfântul Valentin este considerat patronul protector al îndrăgostiților.

Această sărbătoare frumoasă a fost marcată și de elevii instituției noastre prin diverse activități culturale timp de o săptămână. Prima zi s-a organizat o expoziție a lucrărilor hand-made de către elevii ce-și fac studiile în liceul nostru. Lucrările de toată frumusețea bucură ochii celor ce pășesc pragul instituției. Deasemenea, pe coridoarele instituției au fost difuzate piese muzicale în limba străină și elevii fredonau cuvintele în unison, ceea ce ia distrat și motivat să se implice și în provocările ce urmau.

 Zilnic li s-a propus elevilor sarcini interactive spre îndeplinire și elevii ce au reușit să răspundă tuturor provocărilor s-au ales cuo diplomă de participare activă în activitățile din cadrul săptămânii de Limbi Străine. Printre aceste activități se regăsesc legenda sf.Valentin, care era necesar de lecturat si de răspuns la întrebări pe baza acesteia, îndeplinind și harta lecturii. A 2-a zi elevii au fost provocati să decodeze melodia unei piese scanțnd codul QR și să depisteze piesele ascunse. În ziua următoare li s-a prezentat o imagine pe baza căreia au alcătuit un mic eseu creativ. Cea de-a  4-a zi au fost provocati la un quizz cu întrebări si nu în cea de urmă a 5-a zi s-a cununat cu o provocare creativă , de-a elabora o felicitare cu un mesaj secret pentru colegii săi sau profesori, care au fost eventual împărțite destinatarilor.

Toate aceste activități au avut menirea de a promova cultura altor popoare și anume a civilizației anglo-americane ce sărbătorește această sărbătoare cu mult fast și ardoare. Și anume, anual sărbătoresc 60% din persoanele căsătorite și 80% din cupluri. Anual se dăruie peste 190 mln de cadouri numai în USA. Este un festival al iubirii și mulți oameni își dăruiesc felicitări, mesaje de dragoste, scrisori, ciocolate, flori și jucării de pluș. Dar nu în ultimul rând este doar o posibilitate în plus de a arăta afecțiunea și dragostea celor apropiați.

Iubiți-vă și fiți iubiți!

Autor: Sincovschi Natalia,

profesor de limba engleză , grad didactic II ,

IPLT „Principesa Natalia Dadiani”

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe