Liceul de Arte ,,Corneliu Baba” Bistrița, România

La î nceput … a fost doar o speranță timidă, un vis fragil, ivite din pasiunea pentru artele plastice. Am început prin a ne dori un loc unde să putem fi noi înșine, creând și redând imagini, forme, nuanțe, lumini și umbre… Un loc în care talentul să fie descoperit și șlefuit, sub privirea atentă a maestrului … Doream atunci un profil de arte plastice, unde copiii și tinerii noștri să-și poată pune în valoare darul.

Singura posibilitate a fost la acea dată apariția unei asemenea specializări în cadrul unei alte instituții de învățământ. Anul 1994 devenea anul nașterii noastre; am fost cu bucurie martorii înființării relativ concomitente a unei clase liceale de profil în cadrul Colegiului Național ”Andrei Mureșanu” și a unei clase de gimnaziu axate pe interesul acordat artelor plastice sub patronajul Scolii de Muzică.

Anul 1998 a marcat un alt moment important în biografia noastră: prima generație de viitori artiști plastici absolvea Colegiul Național „Andrei Mureșanu”. Drumul era de acum deschis întrucât, cu începere din 1995, sa adăugat anual câte o clasă de profil celei care fusese prima întrupare a vizului nostru.

Anul 1998 devenea și semnul de carte al unei alte împliniri: înființarea Liceului de Arte Plastice ”Corneliu Baba”, ca unitate școlară de sine stătătoare, având conducere proprie și un spațiu care părea generos. De atunci, am fost mereu împreună pe drumul spre frumos. Pasiunea pentru artă adună, sub aceeași cupolă profesori și elevi. Viitori pictori, sculptori, arhitecți sau designeri, liceenii noștri sunt adolescenți cu totul special: vizitatori, creativi, inventivi, chiar dacă uneori nonconformiști.

Din anul 1998 au fost terminate lucrările de reabilitare la clădirea de pe B-dul Independenței, nr. 3-5. Aici școala dispune de un număr de săli de clasă amenajate în care se desfășoară cursurile de cultură generală, alte să fie amenajate pentru ateliere precum și laboratoare de informație dotate cu computere performante și un server conectat la Internet.

În anul 2002 liceul a avut încă o clădire situată pe strada Dornei nr. 1. Din anul 2007 la început lucrările de reabilitare a corpurilor de clădire din această locație. Pe parcursul a peste 4 ani, în paralel cu lucrările de șantier aici s-au desfășurat și mare parte din atelierele de specialitate. Lucrările de reabilitare au fost finalizate, iar din semestrul al II-a al anului școlar 2011-2012 clasele de liceu ele desfășoară și orele de cultură generală în această locație.

Școala dispune de mijloace audio-vizuale moderne, videoproiectoare, softuri educaționale, hărți, planșe, mulaj, precum și alte materiale didactice adecvate conținutului procesului instructiv-educativ. Din luna mai 2006 a fost conectat la rețeaua Internet și corpul de clădire situat pe strada Dornei la nr. 1. Acum ambele locații beneficiază de acoperire Wi-Fi, elevii și profesorii pot accesa atât internetul cât și resursele educative partajate în rețea.

Așezați în fața șevaletelor par a uita lumea…. Printre genele strânse ei privesc o alta lume. Cea filtrată de fantezia proprie vârstei…. O lume de imagini, forme, simboluri, nuanțe, lumini și umbre …

Autor: Laura Todoran, director, profesor de limba și literatura română, grad didactic unu.

Lasă un comentariu

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe