Liceul Teoretic cu profil de Arte „Elena Alistar”, Chișinău

Liceul Teoretic cu profil de arte „Elena Alistar” a fost creat în anul 1968, având denumirea originală de „Școala moldo-rusă nr. 28”. În anul 1992, Școala moldo-rusă a fost reorganizată în „Școala Națională Nr. 28”, ca mai apoi – în 1998, să fie redenumită în Școala nr. 28 „Elena Alistar” – în cinstea primei femei care a făcut parte din Sfatul Țării în Basarabia. Odată cu redenumirea acestuia în L.T. „Elena Alistar”, a fost înființat și profilul de arte al liceului, avându-l ca șef de catedră pe Dl. Boris Șevciuc. Peste 4 ani, în anul 2002, instituția de învățământ a fost redenumită în Liceul Teoretic cu profil de arte „Elena Alistar”.

Procesul de instruire al instituției este orientat spre : formarea unei personalități libere, creative și responsabile ; folosirea la maxim a capacităților și aptitudinilor elevilor ; studierea limbilor străine : engleza, franceza și dezvoltarea talentelor micilor actori la lecțiile de profil.

Profilul artistic al instituției presupune studierea ritmicii și dansului, istoriei teatrului, artei vorbirii scenice, artei actorului și mișcării scenice. Programul școlar este construit în așa fel, încât numărul de ore dedicate educației artistice să crească odată cu trecerea la etapa liceală, atunci când elevii sunt capabili să însușească elemente mai complexe. Astfel, în clasele I-IX-a, elevii studiază arta actorului, arta vorbirii scenice, ritmica și dansul, în total având 3 ore în săptămână dedicate acestor discipline. Începând cu clasa a X-a, în programul școlar sunt introduse și obiecte precum: Istoria teatrului și Mișcarea scenică, iar numărul de ore crește de la 3/săptămână, până la 10/săptămânal. De asemenea, elevii beneficiază de ore individuale, dar și de timp suplimentar destinat montării spectacolelor prezentate în cadrul examenului de absolvire.

Din punct de vedere juridic, profilul activează în baza Planului individual de învățământ pentru clasele cu profil teatral / Planului- cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal.

Profilul teatral este unul bine dezvoltat, oferind o educație artistică de calitate, care permite elevilor să participe la multe concursuri de sector și municipale, clasându-se pe podium cu regularitate. Mai mult ca atât, elevii profilului teatral se disting și prin rezultate bune la examenele de Bacalaureat.

„Scopurile strategice ale instituției vizează : implementarea eficace și eficientă a curriculei modernizate și a standardelor de eficiență a învățării ; asigurarea nivelului adecvat de competențe și competitivitate al cadrelor didactice, al motivării participative relevante pentru dezvoltarea personală și instituțională.

La moment, liceul se extinde pe o suprafață de 3585 m², incluzând și o sală de sport, un teren de joacă și punct medical. Instituția poate acomoda 760 de elevi, care sunt repartizați în baza profilului ales: de arte sau general. Instituția de învățământ este una dintre cele 3 prezente în mun. Chișinău care includ și profilul teatral (treapta liceală) – care este unul solicitat. Astfel, numărul total al elevilor ce studiază artele în instituție la momentul de față este de 373 de elevi.

Viziunea managerială a instituției LTPA „Elena Alistar” este competitivă, bazată pe profesionalism, modernism și siguranță, în care activează un corp didactic profesionist, caracterizat prin eficiență și flexibilitate, într-o societate în continuă dezvoltare, în serviciul comunității, având capacitatea de a oferi servicii educaționale adecvate pentru toate categoriile de elevi.

Pe parcursul anilor s-au perindat mai mulți directori, dar fiecare a contribuit la dezvoltarea și promovarea imaginii instituției : Filini (1963-1964); Grîza Benedict Veniamin (școala nr.28, 1965-1969); Gasnac Bina Isaevna (școala nr.28, 1969-1974); Filipciuc Serghei Ivanovici (școala nr.28, 1974-1975); Babin Mircea Ivanovici (școala nr.28, 1975-1976); Cebanica Vitalii Petrovici (școala nr.28, 1976-1982); Caraciun Roman Mihail (școala nr.28, 1982-1988); Zingan Alexandra Iosipovna (școala nr.28, 1989-1993); Ocinschi Maria (școala nr.28 „Elena Alistar”, 1993- 2017); Babuc Lilia (LTPA „Elena Alistar”, 2017-prezent)

L.T.P.A. „Elena Alistar” este o instituție de învățământ municipală, subordonându-se autorităților publice locale, reprezentate de Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a mun. Chișinău, dar și autorităților centrale reprezentate de Ministerul Educației și Cercetării. În conformitate cu cele spuse, instituția de învățământ este finanțată din bugetul municipal oferit pentru componenta de educație. De asemenea, aceasta beneficiază și de susținere prin proiecte implementate la nivel municipal de către autorități, precum termoizolarea generală a clădirii sau amenajarea unei arii de festivități distincte de cea existentă până în 2020. Instituția de învățământ beneficiază și de susținerea publicului larg, care poate contribui prin donații benevole la asociația  de părinți ,,Elena Alistar” oficial înființată în liceu.

Datorită profilului specific, LTPA ,,Elena Alistar” a reușit să întemeieze pe parcursul anilor mai multe relații de parteneriat de lungă durată cu instituții teatrale municipale și naționale. De asemenea, succesul în domeniul artistic al celor care au absolvit instituția, permite crearea colaborărilor cu foștii studenți – deveniți deja personalități notorii în domeniile artistice și cu instituțiile în cadrul cărora aceștia activează.

AUTOR: Tatiana SCOBIOALĂ, director adjunct

Lasă un comentariu

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe