IPLTR-F „Gheorhge Asachi” instituția de învățământ cu cele mai vechi tradiții în RM

IPLT Gheorghe Asachi – Locul în care se-ntrunesc senil și junețea

Liceul „Gheorghe Asachi” este una din cele mai importante elemente a învățământului din spațiul dintre Prut și Nistru, cel puțin pe două dimensiuni: dimensiunea istorică, fiind fondat în martie 1864, anul acesta împlinind 157 de ani de activitate și pe dimensiunea umană, liceul are peste 10450 de absolvenți printre care se numără politicieni, cântăreți, compozitori, medici și antreprenori. Liceul în activitate sa a dat țării personalități notorii în știință și cultură românească.

Fondat la 8 martie 1864 ca un gimnaziu privat de fete, Liceul „Gheorghe Asachi” urmează să se transforme mai târziu în liceul care a dat Basarabiei numărase personalități de valoare în învățământ, artă, literatură, știința, viață politică și administrativă a societății. În ultimii ani instituția sa remarcat printr-o evidentă acomodare la cerințele învățământului modern fapt dovedit și de numeroasele diplome obținute pe parcursul ultimilor ani, în anul 2010, pentru promovarea valorilor naționale Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi” i sa conferit Ordinul de Onoare a Republicii Moldova . Situat in Municipiul Chișinău, strada București 64 Liceul „Gheorghe Asachi” este considerat unul dintre principalele instituții preuniversitare din Republica Moldova cu profil bilingv, cu studii aprofundate a limbii franceze bilingv-real, umanistic, real. Liceul „Gheorghe Asachi” este singura instituție de învățământ preuniversitar care dispune de un drapel și stema, înregistrat comisia de stat din Republica Moldova. Stema liceului este caracterizat de cele două culori roșu și galben, de o acvila heraldica, de o coroană regală și un scut. Deviza cu litere de aur pe o panglica albastră „Salus in virtute decus!” („Mântuire e in virtute, demnitate și onoare”) este preluată din stea clasicului român Gheorghe Asachi. Drapelul este caracterizat de albul pânzei drapelului semnificativ curățenia, inocența și înțelepțiunea, de albastrul-azuriu, de steaua cu mai multe colțuri și de cununa de spini a lui Isus Hristos. Stema liceului este caracterizat de cele două culori roșu și galben, de o acvila heraldica, de o coroană regală și un scut. Deviza cu litere de aur pe o panglica albastră „Salus in virtute decus!” („Mântuire e in virtute, demnitate și onoare”) este preluată din stea clasicului român Gheorghe Asachi. Drapelul este caracterizat de albul pânzei drapelului semnificativ curățenia, inocența și înțelepțiunea, de albastrul-azuriu, de steaua cu mai multe colțuri și de cununa de spini a lui Isus Hristos. Stema liceului este caracterizat de cele două culori roșu și galben, de o acvila heraldica, de o coroană regală și un scut. Deviza cu litere de aur pe o panglica albastră „Salus in virtute decus!” („Mântuire e in virtute, demnitate și onoare”) este preluată din stea clasicului român Gheorghe Asachi. Drapelul este caracterizat de albul pânzei drapelului semnificativ curățenia, inocența și înțelepciunea, de albastrul-azuriu, de steaua cu mai multe colțuri și de cununa de spini a lui Isus Hristos.

Instituția atât de cat și elevii acesteia au dat dovada ani la rând de curaj, sacrificiu, ambiție și profesionalism. Ne îngăduim să fim optimiști pentru că o scoală de 157 de ani este o scoală matură, cu un imens potențial. Privim mereu înainte, venim cu idei noi însă suntem mândri, mândri că sunt Asachieni.

Autori: Ciochină Carmelita, Bîrsa Daniela

Coordonator: Râbacov Ghenadie

Lasă un comentariu

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.

SUS ↑

Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe